12 дітей АТОвців стали учасниками проекту «Творча майстерня» у Туреччині

12 дітей АТОвців стали учасниками проекту «Творча майстерня» у Туреччині

10 днів дітлахи з різних куточків України ніжилися на березі Середземного моря, відвідували майстер-класи та знайомилися з культурою Туреччини.

Ідея організувати особливий відпочинок для дітей полеглих і поранених учасників АТО виникла в представників громадської організації «Українська родина в Анталії» у квітні. Відразу ж стартувала деталізація проекту. Понад два місяці організатори заходу, що отримав назву «Творча майстерня», готувалися до прийому дітей.

«Одне з центральних завдань «майстерні» – допомога у роботі з власними емоціями та почуттями під час арт-терапії. Окрім традиційних занять малювання за власною методикою психолога Юлії Кривенко, діти також творили шедеври фарбами на морських камінцях у перервах між купанням. Програму наповнили екскурсіями, відвідуваннями музеїв, зустрічами з відомим людьми та майстер-класами. Нові знання та досвід, погляд на іншу культуру – це необхідність для розвитку. По завершенню «майстерні» помітили, що діти змінилися, подорослішали, проявили лідерські якості. Піднялися на сходинку вище. У дітей вкладене своєрідне зерно. Лишилося дочекатися його пагінців, аби пишатися нашими вихованцями», – поділилася одна з організаторів проекту Ольга Шумахер.

Із 10 по 21 червня учасники «Творчої майстерні» мали нагоду спостерігати за чудернацькими рибами в Анталійському акваріумі, дивуватися виробам різних країн світу в Музеї іграшок та фотографуватися в Музеї біології моря. Дітвора розважалася на човні під час прогулянки морем, а наприкінці дня, блукаючи давніми вулицями Анталії, смакувала традиційним місцевим морозивом. Спробувала свої навички молодь з України і у виготовленні цукерок зі справжнісінької карамелі у  крамничці «Just a Candy». Вчилися танцювати гопак і демонстрували пластику тіла учасники «майстерні» під час майстер-класу соліста турецького танцювального ансамблю «Вогні Анатолії» Віктора Сидоровича. Слухали незвичний інструмент і власне дихання під час заняття йогою.

Серйозні ж розмови про майбутнє провадили діти з військовим експертом, психологом Олексієм Арестовичем і професором Національного університету оборони України імені І.Черняховського Миколою Аристовичем.

«Познайомилися з неймовірними дітками із Полтави, Кривого Рогу, Львова, Конотопа, Запоріжжя. Розуміємо, що їм довелося пережити та що часом переживають знову. Варто докладати всіх зусиль, аби працювати з дітьми. Долати разом страхи, допомагати наповнюватися впевненістю в завтрашньому дні, починати вірити в свої сили, змінювати себе та своє оточення, дарувати моменти дива та повертати відчуття казки. Вони – майбутнє України, майбутнє рідної держави», – наголосила голова громадської організації «Українська родина в Анталії» Віта Михайлова.

Волонтери «Полтавського батальйону небайдужих», які були виконавцями проекту в Україні, вражені результатами. Двоє представників організації супроводжували групу «майстерні» під час перельотів і під час гостин в іншій країні.

«Коли діти зустрілися в аеропорту, то відчувалася тривога та сум. Але повернулися вони усміхненими та цілковито щасливими. Дуже помітний результат. Вартували ці безпосередні дитячі емоції 10 днів уважної роботи великого колективу в Туреччині. А що вже говорити про ексклюзивні та дбайливо підібрані розваги! Наша організація знає скільки ресурсів і сил було вкладено приймаючою стороною, об’єм любові в створеній програмі… Від імені батьків, дітей і всіх наших волонтерів хочеться подякувати за ініціативу, сприяння, матеріальну допомогу працівникам Посольства України в Турецькій Республіці, голові «Української родини в Анталії» Віті Михайловій, волонтерам Ользі та Хайо Шумахерам, українській діаспорі, що навідувала діточок і долучалася до їхнього дозвілля, меценатам, які оплатили всі витрати, зокрема, – переліт, проживання. Ця витримана велика відповідальність має бути гідно оцінена», – резюмувала голова благодійної організації «Полтавський батальйон небайдужих», що діє при Свято-Успенському кафедральному соборі, Наталія Гранчак.

Але молодь не залишилася в боргу. На святковій вечері, організованій перед відї’здом турецьким благодійником, який почув про долю дітей, учасники «майстерні» вручили присутнім сюрпризи. Зроблені власноруч плакати, розмальоване фарбами морське каміння нагадуватиме про їхні щирі серця та вдячність за добрі справи.

Діти українських захисників привезли море вражень, море спогадів, море подарунків і море теплих почуттів. І хоча вже минув тиждень після повернення додому, учасники «майстерні» продовжують говорити про свої канікули в Туреччині, готуючись допомагати організаторам у наступних подібних проектах.

Автор: Олександра Сиротенко

(Visited 40 times, 1 visits today)

Напишіть відгук