“Полтавський батальйон небайдужих” прозвітував за три роки діяльності

“Полтавський батальйон небайдужих” прозвітував за три роки діяльності

Третій рік неоголошеної війни вніс безліч коректив у принципи роботи «Полтавського батальйону небайдужих». Продуктове та речове забезпечення армійців суттєво змінилося із початком 2016 року. Тому полтавські волонтери активно зосередилися на придбанні технічних засобів, ремонті автівок, лікуванні захисників, адаптації демобілізованих, соціальній роботі з дітьми.

Обсяги гуманітарної допомоги зібраної за три роки «Полтавським батальйоном небайдужих» близько 6 мільйонів – коштами і понад 350 тон – продуктами, речами. Саме протягом 2016 року об’єми надходжень зменшилися у зв’язку зі зниженням фінансової спроможності населення, а також загальним матеріальним покращенням у ЗСУ. Загалом волонтерам завдяки полтавцям вдалося акумулювати 802 тисячі 541 гривню 21 копійку, 91 євро, 51 долар. Із них: 178 тисяч 942 тисяч 10 копійок – у скриньки в соборі, на картку – 111 тисяч 579 гривень, під час ярмарків – 328 тисяч 937 гривень і 40 копійок, на рахунок – 17 тисяч 700 гривень.

Завдяки цим коштам протягом року вдалося придбати та передати захисникам 1 квадрокоптер,  13 приладів нічного бачення, 7 бензопил, 8 біноклів. Значного матеріального ресурсу потребували ліки для захисників, автомобільні запчастини для військових автівок, акумулятори до тепловізорів, електричні кабелі.

Традиційно полтавські волонтери продовжують поїздки на Схід – від Щастя до Бахмута, від Авдіївки до Попасної. Звичайно, що їхня кількість у порівнянні з 2014 роком зменшилася. Але це повязано з раціоналізацією процесу логістики вантажу та ефективного використання ресурсів. Завдяки програмі «Гуманітарна пошта України» компанії «Нова пошта», значна кількість посилок безкоштовно надходить захисникам, полегшуючи роботу волонтерам. Працюють і підтримують “ПБНівці” як представників ЗСУ, МВС, так і різні добровольчі батальйонів.

Майстрині підрозділу «Hand Made для Армії руками небайдужих полтавок» вражають кількістю сплетених оберегів за період роботи – майже 22 тисячі квадратних метрів маскувальних сіток, 448 «кікімор» і маскувальних костюмів. Рік для чарівниць «Польової кухні» вкотре став можливістю удосконалення кулінарних здібностей, адже на Схід до захисників вирушили понад 2 тисячі кілограм пиріжків, пирогів, кексів, рогаликів і понад 22 тисячі галушок, 6 тисяч вареників. Домашні “сухпайки” у формі борщів (610 літрів), кулішів (700 літрів), супів (473 літрів) та розсольників (120 літрів) стали правжнім присмаком рідних страв для захисників.

Протягом літніх місяців діти українських захисників та внутрішньо переміщених осіб безкоштовно оздоровилися у таборі “Джерело”. Загалом відвідали цей оазис корисного дозвілля 310 дітей. Путівки 36 дітвори взяли на свій рахунок волонтери.

Одним із центральних напрямків роботи у 2016 році став Ветеранський центр соціально-психологічної адаптації учасників АТО і членів їхніх родин. Структурний підрозділ є певною відповіддю, актуальним простором на виклики життя багатьох захисників. Центр підтримує юридично та психологічно. Улітку проектом центру став родинний табір учасників АТО, де вони змогли насолодитися природою та провести час у приємній компанії. Опікуються волонтери і дозвіллям демобілізованих захисників, членів їхніх родин, адже завдяки викладачам Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка діють курси англійської мови. Для бажаючих займатися фізично – курси йоги. Наявний потенціал ветеранський центр зміг використати та перевірити після демобілізації 6 хвилі. Узимку на опалення приміщення кошти надали родина Тамари та Володимира Денисенок із США, небайдужі полтавці, зокрема, самі ж ветерани східного фронту.

“Будиночок Святого Миколая” став простором, де твориться добро. Від початку роботи будиночку аносувався збір коштів на дитячу кімнату у Ветеранському центрі. Під час Різдвяно-новорічних свят полтавці поділилися своїм теплом у вигляді 101 тисяч 379 гривень 83 копійок. Доки у кімнаті триває ремонт, волонтерам не терпиться розробляти загальну концепцію, тому вже чекають свого заслуженого місця для розваг дітвори м’які кубики, аерохокей. Кошти зібрані після свят трансформувалися у крісло-гойдалку, відсмоктувач, діатермокоагулятор для дитячих лікувальних закладів.

Наша сила – у підтримці та довірі! “Полтавський батальйон небайдужих” дякує всім, хто примножує добро у світі.

(Visited 112 times, 1 visits today)

Напишіть відгук