Ветеранський центр соціально-психологічної реабілітації учасників АТО

Ветеранський центр соціально-психологічної реабілітації учасників АТО

Передумови створення
Наслідки пережитого стресу у дорослих можуть проявлятися протягом 15 років у формі депресії чи ПТРС. Це може призвести до непоправного: великої кількості психічних розладів у населення і, як наслідок, підвищення рівня самогубств і злочинності.
Волонтери “Команди небайдужих” активно розробляють соціальні проекти, які спрямовані на підтримку та розвиток особистості. На допомогу у поверненні до соціуму учасників бойових дій та їх подальшу адаптацію, підтримку їхніх родин створено структурний підрозділ – «Центр соціально-психологічної адаптації учасників АТО». Одні з першочергових завдань, які перебувають на етапі реалізації, – виведення зі стресового стану, юридична допомога, підтримка у набутті впевненості у завтрашньому дні.

veterany
Ветерани під час відкриття центру

Ідея та реалізація
Ідея створити простір для спілкування учасників бойових дій на сході України у волонтерів «Полтавського батальйону небайдужих» виникла на початку 2015 року. Однак активізація бойових дій і розрізненість можливих форм адаптації бійців відтермінували реалізацію задуманого. У квітні 2015 із ідеєю ПБНівці звернулися до голови Полтавської облдержадміністрації Валерія Головка, який підтримав волонтерів і допоміг отримати приміщення. Єдиною командою ветерани війни на сході України та волонтери розпочали ремонт у майбутньому центрі по вулиці Спаській, 10 у березні 2016 року. До втілення ідеї долучилося багато українських і закордонних благодійників. Будівельні й оздоблювальні матеріали, побутова техніка, меблі, картини, предмети декору і навіть акваріум… У найкоротші терміни завдяки зусиллям небайдужих мрія перетворилася в реальність.
7 травня 2016 року відбулося офіційне відкриття центру. Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет освятив приміщення і благословив на роботу його працівників.
Мета і головні напрямки роботи центру:
– надання психологічної допомоги (індивідуальні консультації, терапевтичні групи, групи самодопомоги);
– фізична реабілітація (масаж, тренажери);
– соціальний та юридичний супровід: оформлення документів, соціальні виплати, лікування, путівки в санаторій, забезпечення житлом, матеріальна допомога та інше;
– дозвілля, спілкування (чай, кава, мережа інтернет, копіювальна техніка, телевізор).
Заходи: Протягом півроку роботи ветеранський центр надав послуги в консультації понад п’ятистам учасникам бойових дій і членам їхніх родин. На базі центру відбуваються психологічні тренінги та відеоконференції за участію провідних фахівців України, а також спеціалістів із країн Європи й Америки.

pid-chas-treningu-v-tsentri
Тренінг за участю полтавських психологів

Діє група підтримки родин загиблих захисників. Окремо функціонує терапевтична група дружин учасників АТО. 23-26 липня 2016 року з ініціативи ветеранського центру у Нових Санжарах відбувся оздоровчий табір для учасників АТО.

tabir-dlya-rodyn-uchasnykiv-ato
Дитячі розваги у таборі для родин АТОвців
tabir-dlya-rodyn-uchasnykiv-ato-3
У таборі розважали дорослих і дітей дресировані собаки

На базі центру проходять різноманітні освітні та культурні заходи. Щосуботи ветерани та члени їх сімей мають можливість безкоштовно відвідувати курси англійської мови, а щовівторка – заняття з йоги.

tabir-dlya-rodyn-uchasnykiv-ato-2
Волонтери організовували цікаве дозвілля таборовикам

Ветеранський центр соціально-психологічної реабілітації учасників АТО.
м. Полтава, вул. Спаська 10.
09:00-18:00 (7 днів на тиждень).

(Visited 157 times, 2 visits today)

Напишіть відгук