«Втеча з Мряки» Олекси Коби: про метафізику емоцій і гармонію в собі

 «Втеча з Мряки» Олекси Коби: про метафізику емоцій і гармонію в собі

«Повернувшись зі Сходу і прокинувшись одного, такого ж закритого від усіх істот, мрячно-мертвоемоційного ранку, спалахом зрозумів, що за довгий час, крім як повернутись назад в окопи, у мене з’явилось бажання придбати фарби, полотно, інструменти, без остраху на те, що я тим ніколи не займався. Зішкрібши останні кошти з підробітку, який на той час був, – я придбав все. Із цього почалась історія виходу з внутрішньої мряки», – отак починається історія творчості Олекси Коби.

Він довго не наважувався викласти у мережу перші роботи, але згодом його подруга Олександра Сиротенко, яка водночас є одним із ініціаторів цієї виставки, підказала: це буде історією для інших учасників бойових дій, це невигаданий шлях подолання поствоєнного стану. Врешті, виклавши перші роботи в соцмережі і отримавши схвальні відгуки від знайомих, Олекса продовжив експериментувати з кольорами.

Ця виставка є першою невіртуальною презентацією усіх робіт, які з’явились після повернення з АТО. На виставці відвідувачі занурюються у світи понад 30 картин. Частина з них входить до циклу «Рутина»: «Рутина Червоного Кольору», «Рутина Світанку», «Рутина Шторму», «Рутина Лавандового Поля». Серія є інверсією природніх явищ із їх статичної точки зору.

Частина робіт – експерименти, що утворюють своєрідні метафізичні інсталяції, розповідають особисті історії, що трансформуються в образах і залежать від того, хто на них дивиться. «Сон Риби» є однією з таких робіт. Деякі картини мають у собі скандинавські та трипільські мотиви, але в загальному, за словами друзів-мистецтвознавців, Олексину творчість можна віднести до експресіонізму.

Сам автор говорить, що коли малює – для нього зникає час, простір і так він може годинами сидіти за роботою. Унікальний своєрідний спосіб винести з підсвідомого образи, що можуть розповісти химерні історії та пробудити відчуття. Відчуття через гру кольору і форми…

Картини Олекси Коби бажаючі зможуть придбати. Частину коштів із продажу автор передасть на соціальні ініціативи, рештою реалізує майбутні творчі проекти.

Триватиме виставка у Полтавському художньому музеї імені Миколи Ярошенка до 15 липня.

Про автора:

Олекса Коба – полтавець, громадський діяч, ветеран російсько-української війни на Сході.Учасник Революції Гідності. Один із перших організаторів Майдану в Полтаві.

У травні 2014 року пішов добровольцем захищати Україну у складі батальйону «Дніпро-1». Був двічі поранений. Зі служби повернувся у 2016. Долучився до реабілітаційної програми ГО «Побратими». Є ко-тренером програми соціальної адаптації ветеранів, що повертаються до цивільного життя за принципом «рівний – рівному», а також – співзасновником студії «IT BRO», які окрім розробки web-рішень, займаються навчанням ветеранів.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Напишіть відгук