На Полтавщині завершила свою роботу «Майстерня відповідального українця»

На Полтавщині завершила свою роботу «Майстерня відповідального українця»

Наповнені враженнями, новими ідеями та непересічними знаннями учасники «Майстерні відповідального українця» поставили трикрапку після проекту. Хоча офіційне закриття відбулося, уже наступного дня молодь зібралася на неформальну зустріч, сумуючи один без одного.

Крилата фраза про світ, який «ніколи не буде таким, як раніше», найвдаліше описує отриманий учасниками досвід. Адже 14 днів у таборі «Джерело» Новосанжарського району молодь вчилася ефективно спілкуватися, налагоджувати комунікацію, будувати команду, вивчала свій внутрішній світ, через особливості людських психотипів, визначала методи підвищення стресостійкості, розбиралася в нюансах діяльності державних структур, надавала письмову форму ідеям і мріям, дізнавалася про можливості медійної підтримки соціальних проектів.

Пояснюючи завдання проекту «Майстерня відповідального українця» організатори означили його як табір самотворення креативної молоді і літню «прокачку» мозку. І це без вагань вдалося, ділиться учасниця Яна Горохова: «Коли побачила оголошення про «майстерню», то відразу зрозуміла як проведу свою відпустку. Відчула, що маю потребу інтелектуально «підживитись». Мої очікування від проекту більше ніж виправдались. Були прекрасні лектори, серед яких найбільше вразили Ігор Сердюк і Тетяна Матусевич. Після майстерні я укріпилась у прагненні реалізувати власний проект. Необхідно детально прописати, систематизувати те, що навчилась. Тепер розумію структуру своєї ідеї і можу все розкласти по полицях. На майстерні зустріла однодумців із якими можна плідно співпрацювати, бо маємо подібну мету».

Шукати інструменти для втілення давнього плану на проект прийшов і Олександр Вісич: «Для себе під час «майстерні» взяв багато. Абсолютно новою стала інформація про написання проектів. Хочу розширити ідею із сортування сміття на місцевому рівні, а саме – у Новосанжарському районі. Ми робимо маленькі кроки в сортуванні протягом двох років, але хотілося б налагодити систему централізовано та ефективніше. Для мене це дуже цікавий досвід, бо отримав теоретичні знання і відразу ж застосував практично».

Випускним екзаменом на проекті стала розробка, підготовка та реалізація квесту «Знати. Пишатися. Любити… Українське» для дітей у таборі «Джерело». Окрім того, організатори – «Команда небайдужих» – оголосили конкурс на три кращі соціальні проекти серед учасників «Майстерні відповідального українця», які підтримають фінансово та організаційно.

«Інтенсиви неформальної освіти у невимушеній атмосфері, межуючи лекції з цікавим дозвіллям, давня мрія «Команди небайдужих». Дуже вдячна всім лекторам і гостям за час, який вони провели з учасниками «майстерні». Методичну допомогу в реалізації задуму надали фахівці «Обласного молодіжного центру». Цікаво було спостерігати за шліфуванням, трансформацією ідей кожного з учасників, внутрішнім і зовнішнім розвитком. За ці 14 днів молодь стала не лише командою, а навіть першою родиною «майстерні», яка підтримає, зрозуміє, допоможе. За потреби – і пожежу загасить. Бо в лісі натрапили на вогонь і почали боротися зі стихією. Із учасниками вивели формулу, що відповідальність – це і чашку помити, і на березі річки сміття зібрати, і захід організувати, і на вибори піти, і поцікавитися ситуацією в країні. Наша молодь – наш день прийдешній. Прагнемо наповнити майбутнє відповідальним змістом і глибокими позитивними змінами», – поділилася співзасновник ГО «Команда небайдужих» Олександра Сиротенко.

Не встигли влягтися емоції, як організатори з випускниками першої «майстерні» запланували спільне проведення проекту наступного року, із ще більшим масштабом і ширшою географією.

Проект було реалізовано за фінансової та інформаційної підтримки Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавської обласної ради та Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА.

Текст: Любава Казмірчук та Олександра Сиротенко

(Visited 1 times, 1 visits today)

Напишіть відгук